Dieses Blog durchsuchen

Montag, 20. Februar 2012

A könyvtár - The Library

A képen a könyvtár látható. Minden reggel 8-kor itt ballagtam el mellette a stúdióba menet és minden este 11.20-kor megint, mikor a munka befejeztével a szállásomra tartottam. Egyik nap aztán szerveztek nekünk egy látogatást.a könyvtárba. Hátsó összekötő folyosókon jutottunk át a stúdióból a kétszintes épületbe. A vetítéssel egybekötött előadásból sok új információt szereztünk, melyek számotokra is fontosak lehetnek.
A könyvtárat a múzeummal együtt 1951-ben alapították azzal a céllal, hogy minden olyan dokumentumot megőrizzenek ami az üveggel kapcsolatban megjelent, vagy megjelenik, legyen az bármilyen nyelven. Neve: "research library" ( kutató könyvtár) is jelzi, hogy missziójuk az információk megszerzése, megőrzése, konzerválása és hozzáférhetővé tétele. Természetesen a legtöbb információ könyv formájában van, a legrégibb XII.századi, de páratlan gyűjteményük van tervrajzokból, sablonokból, műhelynaplókból, kutatási jegyzetekből. A 70-es években a könyvtár a folyó áradása miatt víz alá került. A városka összefogásának és a nagyon gyors intézkedéseknek köszönhetően sikerült az anyag nagyrészét megmenteni, úgy hogy az elázott könyveket a háztartások fagyasztóiba tették, amíg a restaurátorok gondos kezébe nem került. Az újjáépült könyvtárban minden dokumentum az emeleti szintre került.
A legfontosabb tudnivaló számunkra az, hogy bármilyen információra van szükségünk , bátran forduljunk a könyvtárhoz. E-mailben és faxon is fogadják a kérdéseket- természetesen angolul- és lehetőség szerint a rendelkezésre álló anyagokból kikeresik a kért adatot. Kikölcsönözni csak olyan dokumentumot lehet, ami több példányban is birtokukban van. Komoly elmélyüléshez, kutatáshoz a személyes jelenlétet javasolják, de dolgoznak azon, hogy az anyagokat digitalizálják és ily módon is hozzáférhetővé tegyék.
Az előadás után lehetőségünk volt a könyvtár olyan részeibe is bekukkantani, mely egyébként nem nyitott a nagyközönség elött. Különös érzés a sokszázéves papírtekercsek között sétálgatni....
We hade a tour to the Rakow Research Library. They have an amaising collection on books , publications in over 40 languages. The oldest dokuments are from the 12th Century, and they have the newest publications on contemporary glass art. We had the chance to go to some rooms, that is closed for the publicWhat a feeling to be close to those old diarys, patterns ...The most important infomaton for us is, that you can ask the team of the library to look up the information you need. Contact them on e-mail or fax and they will surch for you.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen