Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 17. Februar 2012

Mi is Corning?.. What is Corning ?

Megjöttem és ígéretemhez híven folytatoma beszámolót:
I'm back home and as I have promissed,I go on writing my report. A képen a múzeum látszik a könyvtár felől. Az íves részek az üvegművészet történeti részének adnak otthont.
This is the museum from the side of the studio.


Hogy Gopcsa Katalin szavaival éljek: Coning az "üvegművészek fellegvára".


Corning egy kisváros New York államban, de mi is van ott pontosan?

A mai Corning Incorporate néven ismert vállalat több mint 160 éves. Napjainkban egy innovációiról ismert óriás cég, termékeivel nap mint nap találkozunk. Gondoljunk csak a gorilla névre keresztelt üvegre, mely az I-phonok, okostelefonok fedőlapja.

A New Yorkból Corningba telepített üveghutát 1851-re datálják. 1879-ben indult a fejlesztések sora mikor is Edison találmányához a lámpához elkészítették a körte alakú "házat". A termék annyira sikeres lett, hogy az addig egyenként fújt üvegkörték kitették a cég forgalmának felét. 1908-ban Dr Eugene Sullivan segédletével megalakították amerika egyik első ipari fejlesztő csoprortját. Gyártó soruk segédletével 1926-ra napi 400 ezer körte készült. A vasuti jelzőlámpák gondjának megoldására kezdtek foglalkozni olyan üveg fejlesztésén, melynek nem okoz problámát a nagy hőingadozás. 1913-ban Dr jesse Littleton corningi fizikus megkéri feleségét, hogy süssön süteményt egy ilyen hőálló üveglapon. 1915-ben született meg az az nevű alapanyag, melyből készült termékek Pyrex névvel a háztartások és laboratóriumok fontos tartozékai lettek. Nem sorolom tovább a fejlesztéseket, de ajánlom nézzétek meg hogyan képzeli a Corning cég a közeli jövőnket.


Lényeg a lényeg, hogy ez a cég alapította 1951-ben azt a múzeumot, mely napjainkban a világ legkomolyabb üvegművészeti gyűjteményének tulajdonosa.

A múzeum fő részei:

Az emeleten a 35 évszázadot átölelő üvegművészeti gyűjtemény, a kortárs üvegművészeti kiállítás, a technikai fejlesztéseket bemutató, építészetileg is nagyon érdekes ufó alakú tér és az üvegfúvás, üvegkészítés technikáit bemutató rész, ahol óránként bemutatókat tartanak. Folyamatosan rendeznek időszakos kiállításokat, tartanak előadásokat.

A földszinten "shop" néven óríási eladó tér taláható. Helyi és nemzetközi művészek, üvegtermékeket gyártó cégek( mint pl a finn Iittala)tárgyai mellett szakkönyveket árusítanak. Hihetetlen a választék.

Above is the story of Corning and the Museum . If you are interested you can read everything in english at http://www.cmog.org/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen